Bye bye Sunnaas, welcome Cato-senteret!

Som overskriften sier så er jeg ferdig med Sunnaas for denne gang, og skal ikke tilbake dit før starten på 2016. Etter en uke hjemme nå, går reisen videre til Cato-senteret i Son for videre intensiv behandling/trening. Siste ukes runde på Sunnaas gikk til masse tester og trening. Testresultatene viste fremgang på flere områder, men desverre der det trengs mest fremgang, var det status que. Får ta med meg overlegens ord, hadde jeg ikke trent så mye som jeg har gjort, så hadde jeg ikke klart å gå i det hele tatt. Så videre blir det fortsatt full fokus på trening av setemuskler og bakside beina, med litt ispedd trening foran pluss overkropp. Blir spennende å arbeide med mitt nye team på Cato-senteret.

Et av hovedmålene mine når jeg kom på Sunnaas, var at jeg skulle gå ut av dørene uten rullestol eller krykker. Sier bare en ting: JEG KLARTE DET!! Var bare så herlig å nå dette målet.

Nytt mål på veien nå blir at jeg skal klare å gå med kun en krykke eller stokk. Dette blir mye av fokuseringen min nå i neste runde. Vet jeg nok alltid må ha rullestol som avlastning, men jeg gir meg f….. ikke med å prøve og få til å gå mer enn det jeg har klart hittil. Dette også på grunn av nakken fortsatt krongler til når jeg går med krykker. Fått beskjed at nakken ikke kan opereres mer, så da er det bare å få til ting som ikke belaster nakke/skuldre for mye. Men må ikke glemme å takke alle som har hjulpet meg på Sunnaas, både teamet, sykepleiere og ikke minst mine mange nye venner blant medpasientene.

Som bilde viser, så er det i følge overlegen viktig med mye hvile. Fikk jo beholde førerkortet, så da var det plutselig min jobb å kjøre til Trysil. Turen gikk glimrende og uten noe form for trafikkfarlige episoder. Så etter en uke med masse trening, besøk på jobb og langkjøring, ikke rart man dupper av litt på sofaen. Hyggelig gjort av frua å ta bilde av meg i en slik avslappende positur 🙂

Da kommer neste bloggrapport fra Son, så imens ønskes alle en god helg.

#sunnaas #trening #helse #ryggmargskade #bilkjøring #tanker

Back at Sunnaas!

Dagene flyr fort og på søndag er oppholdet på Sunnaas over for denne gang. En uke med tester, trening og samtaler har gått fort, og ikke minst flyr tiden fort med gode venner og medpasienter. Litt rart men også godt å tenke på at nå blir det et år til neste gang jeg skal på Sunnaas. Neste uke blir hjemme med mitt faste treningsprogram gjennom uken, så blir det tur til Catosenteret i fire uker. Blir spennende med nytt tverrfaglig team, men det ordner seg helt sikkert med de også.

Som nevnt har uken bestått av mye tester, har jeg gjort positiv fremgang siden 16. desember? Ja, kan jeg heldigvis si. Forbedring av alle tester, gikk lengre på seks minutter gangtest med krykker. Raskere å reise meg opp og ned på stol uten hjelpemidler. Styrke og fleksibilitet i begge beina økt, med mest økning foran men ihvertfall klart å holde det lille jeg har av styrke bak. Mere kilo i bruk på alle vektøvelser. Og til sist men ikke minst, før jul hadde jeg rekord å gå 12 skritt uten hjelpemidler, i dag klarte jeg 35 skritt! Så nå er målet før jeg reiser søndag, minimum 40 skritt.

Sikkert mange som har fått det med seg, men kjøretesten med manuelt gir gikk 100% toppers! Ingen anmerkninger så nå kan jeg igjen kjøre bil og det med førerkortet jeg har hatt i alle år.

En jeg har blitt veldig godt kjent med under oppholdet, er Kristoffer Olaussen fra Kristiansand. Han hadde et fatalt stup sist sommer, som gjorde han 100% lenket til rullestol. Fra første gang jeg traff han i september i fjor til nå, så har gutten gjort kvantesprang på hva han selv klarer nå i forhold til da. På bildet går han med robot, samme som noen sikkert så på serien Liv og Død på TV-Norge. Vi holder sammen mye av dagen, trener sammen, kjører rullestolteknikk sammen og ikke minst, finner på mye artig på kveldstid. Var som Nina, ene sykepleieren sa i dag, er så godt når dere er her, blir så mye mere liv på avdelingen. Kristoffer og jeg prater mye sammen om skader, smerter, trening og masse annet. Kan bare bøye meg i respekt for han, med det han viser av utvikling, stå på vilje og ikke minst, så målrettet han er for å kunne fungere bedre samt bli mer selvstendig i det daglige. Forteller dette da det er masse skjebner her på Sunnaas, og ingen er like. Men det å følge med på utvikling og viljen man har samt den ekspertise som er på Sunnaas, gjør at mange vil få et godt liv, selv om man må leve med en ryggmargskade eller annen skade resten av livet sitt.

Artig når det er rullestolteknikk på programmet. Lærer å komme seg frem med rullestol også der det er forhindringer i veien. Det å komme seg opp på et fortauskant krever trening ig riktig teknikk. For å si det sånn, mange høye smell når vi smeller inn i objektene som skal forestille fortauskant, men gud så artig det er når vi klarer det.

 

Da var vi vel kommet oss gjennom ukens hendelser, kommer med mer snart.

 

#rullestol #Sunnaas #ryggmargskade #sykehus #trening #helse #vennskap

Rehabilitering av både hus og kropp!

Ny helg nærmer seg pluss det er starten på vinterferien for skoleunga. Uka har vært mer innholdsrik og aktiv for min egen del også, og deilig er det! Så mye bedre å ha dagene litt mer variert enn det har vært de siste månedene. Selv om fokus nr. 1 fortsatt er trening så er det deilig å kunne fokusere på annet også, gjør noe positivt for kropp og sjel det også ??

Som overskriften sier, så er vi nå i full gang med å rehabilitere huset også. Hybelen er som sagt ferdig og her bor vi nå, så nå er det hovedetasjen og kjeller som står for tur. Onsdag og i dag var det full rulle med å rive ned alt innvendig. Tak, gulv, inventar, dører, listverk og vegger ble raskt revet ned og fått ut av hus. Full container første kveld, ny container snart full, og j….. mye igjen liggende ute. Så det blir nok flere containere som fylles opp av gammel moro. Takk til alle dere som har vært med. Er så glad jeg har slike venner og slekt, som virkelig tar i et tak når vi har behov. Enkelt for meg som bare kunne sitte i sofaen og kose meg, mens resten rev ned og kastet vekk materialer. NOT! Får så dårlig samvittighet av å ikke kunne bidra, så det gjør vondt langt inn i sjela.

Vinterferien for meg blir å tilbringe på Sunnaas. Innlegges da jeg skal ha en haug med tester. Spennende å se hvilke fremgang jeg forhåpentligvis har hatt. Skal også gjennomføre kjøretest, så da kommer nok avgjørelsen om jeg får lov å kjøre bil igjen. Blir det anmerking at jeg kun får kjøre med automat eller får jeg lov til både automat og manuell, eller worst case, førekortet inndras! Satser på at førerkort blir å beholde, hvis ikke blir det tungvint fremover å være selvstendig. Meningen jeg skal være der i tre dager, men i dag ringte de å sa jeg kunne bli lengre. Vanskelig valg, tre dager Sunnaas og så til Trysil, eller tilbringe hele uka på Sunnaas. Får vel bruke helgen sammen med frua til å finne ut av det.

I morgen reiser Markus til Portugal sammen med Hauger juniors, for å ha treningsuke med golf. Første gang han reiser på tur i utlandet uten oss, men tipper han klarer seg godt uten at vi er med. Blir spennende å følge utviklingen hans på golfen, var med på Fornebu på tirsdag for å se på treningen, og han imponerte ihvertfall meg med hvordan han slår nå.

Jobberullestolen har kommet, og er allerede kjørt inn på jobben. Besøkt jobben to dager denne uka. Trener nå hos fysio mandag (slynge), tirsdag (vekter) og fredag (slynge). Treningsfri onsdag og trening på jobben torsdag. Fått fikset hjemmekontorløsning også, så nå føler jeg mer levende og tilgjengelig igjen, yippi!

Noe goder følger jo med skaden, en av dem er p-tillatelse på plasser for forflytningshemmede. Deilig med stor plass for bil og rullestol.

 

Ble litt lengre innlegg i dag, men mye som måtte komme med. Hyggelig å høre at folk leser bloggen, og synes det er interessant å følge. God helg og vinterferie til alle.

 

#ryggmargskade #sunnaas #trening #rullestol #oppussing #helse #sykehus

Hverdagen og litt mimring

Endelig helg er det sikkert veldig mange som sier når fredag kveld nærmer seg, men for meg er det nesten helg hver dag selv om jeg trener uka igjennom. Skulle gjerne ønske meg til min gamle hverdag, å kunne gå på jobb og så glede seg til helg. Merker ofte at jeg ikke blir så j….. positiv når jeg tenker på dette, men har ihvertfall blitt enig med fysioterapauten at besøke butikken hver uke er fornuftig. Uka som har vært nå har bestått som vanlig trening fire dager og en dag på jobb. Gjennomførte ledermøte i butikken med fokus på hva som skal følges opp i 2015. Deilig å sitte over 9 timer på tirsdag med å lage presentasjon til møtet, følte meg levende igjen! Merker viktigheten av å ha kontakt med jobb og kollegaer, så at man ikke helt går inn i bobla med kun fokus på trening og skade.

Rullestolen må være med på bildet, et av mine store øyeblikk da jeg mottok kulturprisen i Nittedal og endelig er kjøkkenet i hovedetasjen tegnet og bestilt.

Denne uka kommer kompiser og slekt for prosjekt RIV MEST MULIG! Hovedetasje og kjeller skal tømmes og fjerne bort mest mulig før håndverkere slippes til. Skal bli godt å endelig få startet med dette, så vi etterhvert får flyttet opp igjen. Selv om hybelen ble fin, så greit for oss alle at vi har noe mere kvadratmetere å boltre oss på. Omgjøring oppe har også fokus på store åpne områder, slik at det er enkelt for meg å rulle rundt. Har også bestilt meg hjemmekontorløsning, så jeg kan følge mere med jobben hjemmefra.

Noe som har vært en stor del av livet mitt er Nittedal barne- og ungdomskor. Etter nesten to tiår, takket jeg av som leder i 2014. Korets mange medlemmer, foresatte, de som har sittet i styre med meg og ikke minst det tette samarbeidet med dirigenten vår, Anne-Britt, har gitt meg så uendelig mange gode minner. Bildet over viser artikkelen om meg etter jeg ble tildelt kulturprisen, de tre andre bildene er fra korturer i Riva de Garda i Nord-Italia, York i England og Praha i Tsjekkia. Dette er bare noen av de turene jeg har fått sammen med koret. De kommer alltid til å være en del av meg, selvmom jeg nå er blitt “bare” en menigmann.

Fant ut at det ikke er bare å reise til utlandet når man er under NAV sine “englevinger”, så har allerede søkt om å få reise ned til leiligheten vår i Oba/Alanya somm ligger i Tyrkia. Bildene over er fra området, og jeg har lært meg å trives når jeg er der. Fant ut at det går ann å være andre steder en Trysil også, selv om det tok litt tid å tilvenne meg dette. Vi har fått mange nye venner og vi lærer nye ting om landet og menneskene hver gang vi er der. Så nå er det bare å håpe på at NAV sier ja, da familien har behov å komme seg bort. Alle har jo på sin måte erfart og følt på hvordan det har vært etter jeg ble skadet. Så med to nakke- og to ryggoperasjoner satser jeg p et positivt svar. Hvis ikke, skal jeg nok klare å lage huskestue for dem 🙂

Får avslutte nå, så jeg får hjelpe til med flytt og kast sammen med Ann Kristin.

God helg alle, sees snart igjen.

#skade #ryggmarg #oppussing #ferie #trening #familie #jobb #kor

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top