Rutinemennesket Jan Tore!

Overskriften i dag sier mye om hvordan livet mitt er blitt etter ryggmargskaden. Dagen begynner med å stå opp mellom kl. 7 og 7.30, få kroppen i gang med å gjøre noen tøyninger, deretter sjekke omsetning og mailer. God Morgen settes på tv og vinker avgårde fruen og minstepoden til jobb og skole. Blir hentet av taxi kl. 11 for trening (har fortsatt kjøreforbud), setter i gang med følgende program: 20 minutter ergometersykling, trene bakside lår og sete i ca 30 minutter, trene nakke/skuldre i ca 15 minutter, trene fremside bein i ca 15 minutter og avslutter med å gå på tredemølle i 10 minutter. Dette tar rundt 1,5 time og gjøres tirsdag, torsdag og fredag, mens mandag brukes til slyngetrening. Onsdager er jeg på besøk i butikken, så vips er det helg, og jeg blir like glad hver gang vi drar på hytta i Trysil. Slik er ukene hjemme for tiden.

Ikke lett å ta bilder samtidig som man trener! Ta bilde mens man prøver å gå på tredemølle er en utfordring!!!

Nå er det siste dag i januar og denne rytmen kjøres i februar også, før man skal tilbringe 4 uker på Catosenteret, så ja, rutinene for det daglige er absolutt kommet. Å bo i vinterlandet Norge gir utfordringer med forflytning ute, så piggene på krykkene og pigger under støvlene er et must.

Katta og jeg har fyringsvakt mens NM på ski ruller på tv. Vi har blitt vant med våres selskap om dagene, de tilbringes med mye kos i hverandres selskap.

Byggemøte for oppussing hovedetasjen hadde vi i uka nå, så nå er det snart fullt i gang oppe, blir bra, selv om hybelen ble bra, så skal det bli godt å komme opp igjen. Har heldigvis god hjelp fra personskadeforbundet med skadesaken mot Gjensidige, orker ikke bruke tiden min mot arrogante saksbehandlere. Tiden skal brukes til trening og oppfølgning av butikken og ikke annet. Alke søknader til NAV og hjelpemiddelsentralen er sendt, så bare å håpe det finnes en snev av effektivitet hos de.

Ønsker alle en god snørik helg og snart tilbake med noen flere betraktninger.

#trening #ryggmarg #funksjonshemmed #sykehus #rullestol #tanker

Ugrei uke så langt!

Denne uka kan jeg ikke skryte av at vært min beste så langt. Snøen laver ned, gjør det til et sjansespill å gå ut til taxi. Stakkars fruen og minstemann måker snø, både morgen og kveld. Får dårlig samvittighet at jeg ikke kan hjelpe til 🙁

Trente greit mandag og tirsdag, så var planen å besøke jobben onsdag. Men den gang ei, fikk kastet på meg omgangssyke, så dagen ble mer eller mindre et opphold på toalettet. Ingen mat på to døgn, men heldigvis klart å tilbringe dagen i stua istedenfor på toalettet.

Så fikk jeg i morges en trist melding, onkel Ingjald sovnet inn i natt. Mitt favorittsted utenom Trysil er Austevoll. En øykommune sør for Bergen. Mange gode minner derfra, og jeg skal alltid huske onkel for den gode mann har vært, lært mye av han gjennom årene.

Nøye med å oppføre treningene mine, men desverre står onsdag og torsdag blank. Dette må jeg få tatt igjen, så i morgen skal jeg på trening igjen!

Ellers har man fått sendt avgårde alle papirer til de forskjellige instanser. Har ventet på min elektriske ute rullestol, men fikk brev i dag at det var noe feil med første søknad, så det er bare å få sendt avgårde ny i morgen.

Ellers på grunn av skaden må badet oppe i hovedetasjen utvides. Må jo få plass til rullestol og dusjstol. Har jo fått stang til å ha i dusjen, men ikke lett vaske overalt, når man holder i stanga ned en hånd, bare å prøve hvis dere vil.

Ellers håper jeg vi reiser på hytta i morgen, lenge siden sist. Rapportene sier mellom 1-1,5 meter snø, så det bør være nok. Minstemann må jo få stått på ski i fjellet. Må innrømme jeg savner turene i Trysilfjellet, men hvis jeg ikke klarer å stå på beina godt nok, blir det å investere i sitski. Herlug at det finnes løsninger på nesten alt, må bare legge ting mer til rette, så ordner det seg.

Da var det ikke mer å fortelle denne fang, men plutselig kommer det noe mer 🙂

#rullestol #sykehus #fysioterapaut #trening #tanker #vinter #sykdom

Ting begynner å gå seg til!

Nå nærmer det seg helg igjen, men huff a meg som tiden går fort! Synes man akkurat er ferdig med helgen som var. Dette tolker jeg enkelt, mer å gjøre hver dag, og tiden går da fortere.

Må skryte av meg selv litt også, fysio sier at jeg er veldig treningsvillig og gir alt jeg kan på de forskjellige øvelsene. I dag brukte vi tiden med slyngeøvelser. Rart det som egentlig er enkle og lette øvelser, blir så vanskelig å utføre. Nesten så jeg klikker når jeg holder på, men f…. jeg skal få til dette også. I dag klarte jeg igjen å gå på tryne så det sang. Ut av taxien hjemme, stod rolig for å sette på piggene, og vips snurra jeg og landet på hofta. Det gjorde j…..vondt, men går nok over snart.

Onsdag ble jeg med Ann Kristin til butikken. Gud, så deilig å være på “jobb”, flere kunder som ville snakke med meg for å høre hvordan det gikk. Fikk snakket med ansatte, og ble med på varepåfyll og rydding. Ser ihvertfall at jeg kan bidra med det meste. Eneste som jeg vil slite mest med, er nok å gå opp i stigen for å ta ned varer fra topphylla. Blir nok til at jeg blir med frua på onsdager, dette sa fysio også var meget fornuftig. Har jo midlertidig kjøreforbud, så er avhengig å sitte på eller ta taxi. Vet ihvertfall med fire treninger i uka hos fysio, gjør at jeg får frikort allerede i slutten av januar pga egenandel taxi.

Skjønner man er blitt funksjonshemmed når man har fått innvilget parkeringsbevis for forflytningshemmed, gratis bompengepassering i alle store byer, TT-kort og ledsagerbevis. Så noe godt følger heldigvis med når man blir ryggmargskadet. Har også meldt meg inn i personskadeforbundet. De hjelper meg nå med forsikring og pasientskadenemda. Orker ikke holde på med så arrogante idioter, som skal kverulere på alt! Dette får bli advokatmat, så kan jeg heller bruke tid på trening og oppfølgning fra NAV og kommunen.

Nå blir hybelen klar i morgen, så da satser vi på å flytte ned i løpet av helgen. Markus og Ann Kristin jobber og sliter, mens jeg koser meg med en Grans og skriver blogg. Så da kan vi få startet med oppussing i hovedetasjen og kjeller. Tipper det kommer til å bli fint når vi er ferdig pluss lettere for meg å bruke krykker eller rullestolen inne.

Vi sees plutselig igjen 🙂

#ryggmarg #rullestol #trening #sykehus #oppussing #krykker #helse

Første hele uka i 2015 ferdig!

Nå er første hele uka i 2015 ferdig, og den ble da nok innholdsrik.

Fikk satt i gang med trening hos fysio, og godt var det. Merker jeg får dårlig samvittighet hvis jeg ikke trener, det må da være et sunnhetstegn. En annen ting jeg har merket meg, er at jeg har så lyst til å skrive om så mye som ikke omfatter meg og skaden. Men jeg skal prøve å holde meg til skade og opptrening pluss det som skjer rundt dette.

Måtte jo få tak i en familiegenser som passet oss pluss nå skulle jeg unne meg nytt jakttøy. Sparte jo 1.700 kr på å kjøpe det nå, så det kan vi kalle en fornuftig investering.

Fredag var det årets første kjøpmannsmøte, der også Ole Robert Reitan m/flere fra hovedkontoret var med. Det var bare så deilig å kunne bli med igjen. Masse faglig innhold gjennom hele dagen, og etterfulgt med middag på Lorry. Merker det gir noen utfordringer med rullestol. Hadde ikke jeg klart å gå litt med krykker, hadde det bydd på store problemer å komme opp i andre etasje. En annen utfordring er toalettbesøk, komme på et toalett beregnet med minstemål, gjør det heller ikke enkelt, men med hjelp og noen lure triks, så ordnet det seg også.

Det er en som jeg gjerne vil takke ekstra og det er Bjørn Vegard Nilsen. Det er han som sitter til høyre på bilde. Han har gjort så mye ekstra for Ann Kristin og meg de to siste årene, så jeg er evig takknemlig. Vært fast inventar på sykehuset, kommet nesten hver helg på Sunnaas for å få “luftet” meg, hjulpet til i butikken pluss masse annet. Er bare så heldig å ha han som en nær venn.

Lørdag hadde fruen innkallt til fest for alle ansatte. Jeg måtte jo bli med så jeg fikk treffe alle sammen. Det var så gøy å møte gjengen og vi hadde det hyggelig utover de sene timer. Takk til alle på jobb, for innsatsen i det spesielle året 2014. Det ble et innholsrikt år med en “liten” omgjøring på tampen av året. Det gjør livet litt lettere å vite jeg har så flinke folk på jobb, og i 2015 skal vi løfte oss enda høyere 🙂

Da var vel uke 2 behørig referert og snart tilbake med mere.

#ryggmarg #skade #trening #jobb #venner #helse #familie

Endelig i gang!

Endelig har jeg startet opp med fysikalsk trening hjemme i Nittedal. Etter en laaaang juleferie, så merket jeg at beina var litt rustne, men wow så positivt overrasket at kroppen var på lag med meg i dag.

Fysioen jeg skal trene hos, er den samme som jeg hadde begynt å gå til, rett før jeg ble skadet. Så i god ånd så måtte jeg reklamere litt på jobben han hadde gjort 🙂 Etter det var det å gjennomgå tverrfaglig rapport, før jeg viste hvilke utfordringer vi har å jobbe med. Testet tredemølla en god stund og så kry jeg var som gikk og gikk med bare å holde meg på håndtaket. Dette skulle bli enkelt, HA! De neste øvelsene gikk på setemuskulatur og føttene. Kom meg fort ned på jorda igjen, kunne ikke akkurat si det hadde vært noe særlig fremgang, heller en tilbakegang. Men viktigst var å starte opp igjen, så nå blir det å peise på 3-4 ganger i uka pluss daglig hjemmetrening.

Flaks fruen var hjemme å kunne kjøre. Istiden kom selvsagt tilbake i dag, så nå fikk jeg bruk for broddene hun kjøpte til meg. Kom meg heldigvis helskinnet inn til fysio.

Det hang så mange diplomer og sertifikater hos fysio, så dette må jo bare bli bra.

Hjem igjen etter trening ville jeg inn i hybelen for å se, rørlegger’n var ferdig. Av med brodder inn med piggene på krykkene, gikk et skritt inne på gulvet, og PANG! Der dro krykka avgårde og jeg tok en trippel helomvendt 760 i lufta og rett i gulvet. Godt det er betong under parketten, ellers hadde jeg vel rast igjennom! Men bra gikk det (sier ikke noe annet til frua) og fikk sett på arbeidet. Blitt veldig bra og jeg gleder meg å “flytte” ned nå, imens vi skal pusse opp hovedetasjen. Mangler nå kun elektriker’n å bli ferdig!

Operasjon slanking har startet. Alt godteri og søtsaker kastet ut av huset, spise riktigere og trene mye. Klart meg bra hittil, så bare fokusere. Dagens middag med mye grønt!

Fikk også brev fra Catosenteret i dag, og fått plass i mars. Dette gleder jeg meg til, selv om det å være borte fra familien er noe dritt, så får vi se på dette som investering for fremtiden 🙂 heldigvis kommet det flere fra Sunnaas også på samme tid, så da har jeg treningspartner igjen 🙂

Snakkes snart plutselig igjen.

#trening #ryggmarg #helse #familie #motivasjon #rullestol #psyke

2015 anno 2014, kan kun bli bedre!

Nå har vi kommet oss godt over i 2015, og dette året er der jeg forhåpentligvis vil gjøre mest fremskritt i forhold til ryggmargskaden.

Jeg gleder meg til uken, da får vi satt igang trening for fullt. Merker jula med lite rørelse gjør noe med muskler og form. Mye av tiden er blitt brukt til det katta vår gjør mye av døgnet 🙂

Merker nå at rutinene hjemme begynner å falle litt på plass, selv om jeg fortsatt savner “tryggheten” på Sunnaas. Skal bli godt når vi midlertidig flytter ned i vår nyoppussede hybel, slik at vi får satt igang med oppussing av hovedetasjen.

Går jo slalåm mellom bananesker og alt annet flytterot 🙂 skal bli en glede å få et bad som er mer tilpasset for mine behov nå.

Skjønner ikke dette, men kona har meldt meg på Godtestopp 2015. Åtte uker uten søtsaker og drikke, skulle jo nesten tro hun mente jeg har lagt meg litt ut 🙂 men jeg skl vise henne jeg, at dette skal jeg klare!

Målsetninger 2015 er pr. nå følgende:

*ned 15 kg

*sykle på landevei

*bevege meg mer uten hjelpemidler

*selvstendig hjemme

*begynne å jobbe.

Klarer jeg dette 1.halvår så er jeg mer enn fornøyd, så da får vi sette en status i juli måned og sette nye mål.

Måtte jo få meg ny sveis før vi gikk inn i 2015. Bra man har en kyndig datter til å dandere sveisen min 🙂

#ryggmarg #rullestol #trening #humør #krykker #jobb

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top